Kedi Depresyonu Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

kedi-depresyonu-3

Kedi depresyonu çoğu pati dostunun bilmediği bir konu. Günümüzde kedilerin psikolojik sorunlar yaşayabileceğini hiç düşünmeyen birey sayısı hayli fazla. Onların hassas bir yapıya sahip oldukları, bazen en ufak bir olayda dahi büyük kırılma yaşayabildikleri unutuluyor. Fark edilmeyen ruhsal sorunlar, uzun vadede minik patilere sorun yaratabiliyor. Bu sebeple detaylı bir yazı oluşturduk. Öğretici bilgiler sayesinde kedinize olan bakışınız değişecek.

Bugün dünya genelinde insanlar ile aynı yaşam alanını paylaşan canılar arasında kediler ilk sırada yer alıyor. Bunda en büyük faktör şüphesiz köpekler gibi sokağa çıkma ihtiyaçlarının olmaması. Tuvalet eğitimli oldukları için evde belirlenen alanlarda ihtiyaçlarını gideriyorlar. Aslında bu durum çalışan bireyler için iyi bir fırsattır. Fakat evde yalnız kalan kediler için durum aynı değildir. Zira evcil hayvanlar sahiplerinden uzun süre uzak kaldıklarında psikolojik sorun yaşayabiliyor. Buna da tıpta kedi depresyonu adı veriliyor.

Tıpkı insanlar gibi kediler de dönemsel olarak depresyona girebilmektedir. Fakat tahmin edileceği üzere minik dostlarımız bu tür sorunlarını insanlara anlatamaz. İçlerinde yaşarlar. Kısmen de rutin davranışlarında farklılık yaparak belli ederler. Aslında kedi sahiplerinin asli görevlerinden birisi de minik patileri iyi gözlemlemek ve ondaki en ufak bir değişimi hızla fark etmek. Böylece sorunlar daha kısa sürede çözüme kavuşma imkanı bulur. Aslında depresyon belirtileri de hayli basittir. Göze batacak olağan dışı davranışlar sergilerler. Bunların neler olduğunu yazının devamında detaylandırdık.

kedi-depresyonu-1
Kedi Depresyonu

Kedi Depresyonu Belirtileri

Psikolojik bir kırılma yaşayan ve bunu olağan dışı davranışlar ile dışa vuran durumlara kedi depresyonu belirtileri denir. Semptomlar her evcil hayvanda farklılık gösterebilir. Bu sebeple en ufak bir değişimde veterinerlere başvurulması elzem bir konu. Erken teşhis depresyonun büyümesini engellemek için oldukça mühimdir. Psikolojik sorunlar yaşanan dönemlerde farklı davranışlar sergilemek sadece kedilere özgü değil, biz insanlarda da görülen bir durum. Zaten depresif bir durumu teşhis etmek ancak davranışsal analiz ile mümkün olabilmektedir. Peki ne tür belirtiler görülür? İşte cevabı…

Depresyon yaşayan bir kedide görülen belirtiler:

  1. Ortada herhangi bir sebep ya da ani bir hareket yokken sizden kaçabilir.
  2. Kuytu köşelere uzun süreli saklanmalarda bulunabilir. Kimi zaman saatlerce saklandığı yerden dışarı çıkmaz.
  3. Normalden fazla tüylerini ya da genital bölgesini yalayabilir. Çoğu zaman bu yalamalar sonucunda vücutta yaralar çıkabilmektedir.
  4. Bazen de kendini hiç yalamaz. Bu da hijyenini sağlayamaması anlamına gelmektedir.
  5. Depresyon dönemlerinde kediler çok yoğun olarak tüy dökerler. Bazen severken elinizde bir tutam bulursunuz.
  6. Tuvalet alışkanlığının dışına çıktığı görülür. Çok nadir çıkar ya da sıklaştırır. Ayrıca kimi zaman kendi tuvalet kabı yerine evde istenmeyen ve hiç alışık olmadığı yerlere dışkı bırakabilir.
  7. Ortada hiçbir gerekçe yokken yaşam alanındaki nesneleri sık sık yalar.

Saydığımız bu kedi depresyonu belirtileri olabileceği gibi aynı zamanda farklı bir rahatsızlığın da habercisi olabilir. Bu sebeple tam tekmil bir veterinerlik yerine götürülmesinde fayda vardır. Böylece net olarak sorunun kaynağı teşhis edilebilecektir. Ayrıca burada yazmayan belirtiler de yaşanabilir. Daha önce de belirttiğimiz üzere kedinizdeki davranış bozukluğunu en iyi fark edecek kişiler yine sizlersiniz. Minik dostunuzu iyi tanıyın. Böylece sorunları çok erken gözlemleyebileceksiniz.

kedi-depresyonu-2
Kedi Depresyonu

Kedi Depresyonu Ne Kadar Sürer?

Kedi depresyonu konusunda sahiplerin sıklıklar sorduğu sorulardan birisi de bunun ne kadar süreceği oluyor. Kediler, davranışları yönünden öngörülemeyen canlılar. Bu sebeple psikolojik bir sorun yaşadıklarında bunun ne kadar süreceğini bilmek günümüzde mümkün değil. Aslında bu süre biraz da tedavi ve buna minik patinin ne derece bir karşılık verdiğiyle doğru orantıdadır. Hastalığın sebebi net olarak teşhis edilirse veterinerlerin uygulayacağı tedavi programıyla rahatsızlık 2 ile 8 hafta aralığında geçecektir. Evcil hayvana göre bu süre daha da uzayabilir ya da kısalabilir.

Kedi Depresyonu Nedenleri

Kedilerde davranış değişikliklerine sebep olabilecek birçok faktör belirtmek mümkün. Zira her ne kadar insanlar ile bir yaşamı paylaşsalar da aslında yaşadıkları bu dünya onlara ait değil. Bu canlıların asıl yaşam alanı doğadır. Elbette böyle bir imkan kalmadı dünyada. Onlar da yeni düzene adapte olmaya çalışıyor. Fakat bunun onlar adına çok da kolay olmadığını bilmelisiniz. Bu sebeple sık sık depresyona girebilirler. Kedi depresyonu nedenleri ile oldukça geniş bir alandır. En sık sebeplerini birkaç madde listeleyelim.

Kedileri depresyona sokan şeyler:

  • Uzun süreli sahiplerinden uzak kaldıklarında kediler çok sık depresyona girmektedirler. Her ne kadar yalnız kaldıklarında ihtiyaçlarını giderseler de ruhsal yönden kırılırlar.
  • Kedileri depresyona sokan şeyler arasında tuvalet kumu değiştirmek de vardır. Alıştıkları düzen değişince bu minik dostlarımız biraz hassaslaşabiliyor.
  • Diğer bir sebep de mama markasında yapılan değişikliklerdir. Bu yüzden uzmanlar sabit mama kullanımını öneriyor.
  • Eve yeni bir evcil hayvanın gelmesi karşısında depresyona girme ihtimalleri hayli yüksektir.
  • Sahiplerin bağırmalarından da çok etkilenirler.
  • Araba yolculukları da kimi zaman minik patileri depresyona sokabiliyor.
  • Tüylerini tıraş ettirmek de bir faktör. Her kedide olmasa da genel olarak bu uygulamadan olumsuz yönde etkileniyorlar.

Kedi Depresyonu Tedavisi

Kedilerin depresyona girdiği belirtiler ile anlaşıldıktan sonra yapılacak ilk iş alanında uzman bir veterinere danışmaktadır. Zira sahiplerin bu konuda yapabilecekleri şeyler sınırlı kalıyor. Ayrıca depresyon sanılan bir şeyin zemininde farklı bir sağlık problemi de yaşanıyor olabilir. Bu sebeple veterinere gidip net bir teşhis konulması sağlanmalı. Sonrasında zaten hekimler bir tedavi yol haritası çiziyor. Hekimlerin dışında sahiplere de düşen bir takım sorumluluklar var. Kedi depresyonu tedavisi için bireylere düşen vazifelerden bazılarını öneri niteliğinde aşağıda listeledik.

Depresyona giren kedi için yapılması gerekenler:

  • En başta bir kedi depresyona girince her zamankinden daha fazla şevkat ve sevgi gösterilmelidir. Onlar bu zorlu dönemlerinde sevgiye çok ihtiyaç duyarlar. Bunun için bol bol okşayabilir ve tüylerini kaşıyabilirsiniz.
  • Ev içerisinde onu rahatsız ettiğini düşündüğünüz bir unsur var ise onu düzeltmelisiniz.
  • Eğer ki mama değişimi sonrası bu sorun yaşandıysa eski mamasını tekrar koyabilirsiniz.
  • Tuvalet kumunu değiştirdiyseniz eski markaya dönmenizi öneriyoruz.
  • Bu zorlu dönemde onu evde yalnız bırakmamaya özen gösterin. Size bu dönemde çok ihtiyacı var.
  • Eve gelen yeni bir evcil hayvan var ise ona farklı bir yaşam alanı bulmaya çalışın.

Kedi Depresyonu Geçer mi?

Geçmeyecek hiçbir depresyon yoktur. Yeter ki sahipler sorumluluk alsın ve minik patileri veterinere götürsün. Sonrasında da onu mutlu edecek davranış ve uygulamalar yapılmalıdır. Kimi zaman uzun sürebilir ama sabırlı olunduğu taktirde mutlaka eski huzuruna kavuşur.

kedi-depresyonu-4
Kedi Depresyonu

Kedi Depresyonu Öldürür mü?

Kedi depresyonu konusunda sahiplerin en çok korktuğu konulardan birisidir ölüm riski. Çok sevdikleri evcil hayvanından ayrı kalmak her bireyin kabusu dersek abartmış olmayız. Zira onlara zamanla çok alışıyor ve ailemizin bir parçası olarak görüyoruz. Öncelikle tedavinin önemi iyi kavranmalı. Eğer onu mutsuz eden şeyler tespit edilip bu sorunlar ortadan kaldırılırsa ölüm riski olmayacaktır.

 

İlginizi çekebilir: Kedileri Sakinleştiren Müzikler

Similar Posts