6 Adımda Kabaran Parke Çözümü: Ütü İle Düzelir mi?
İçindekiler
Parke sistemleri günümüz dekorasyonunun en çok tercih edileni olsa da bazı sorunlar yaratabiliyor. Kabaran parke problemi de bunların arasında en sık karşılaşılanı. Elbette kullanım talimatlarına uyulması durumunda bir zemin levhasının şişmesi mümkün değil. Zira doğru koşullar bir araya geldiğinde dünyanın en sağlam yapıları diyebiliriz. Fakat güneş, su ve nem gibi faktörler parkeyi şişirir. Ama telaş etmeyin. Çözümü oldukça basit. Birkaç püf noktası ile bu arızayı minimum seviyeye düşüreceksiniz.
Ev hanımlarının zemin ürünlerinden en çok mustarip olduğu konudur belki de parke kabarması. Halk arasında laminat parke şişmesi olarak da ifade edilir. Görsel açıdan sorun yarattığı gibi kullanımı da büyük oranda zora sokmaktadır. Bu sebeple arıza durumunda hızlı müdahale yapılmalı ve en geç 1 – 2 gün içerisinde tamir edilmelidir. Uzmanlara göre 2 gün içerisinde iyileştirilmez ise sorun tüm sisteme sirayet eder ve zemin kaplaması tamamen yenilenmesi gerekebilir.
Kabaran parke için neler yapılabileceği ev hanımlarının merakında yer alıyor. Bunun için birçok püf noktası var. Ancak neden şişme yaşandığı tespit edilmesi gerekiyor. Böylece tamirattan sonra yeniden kabarma yaşanmasının önüne geçilmiş olacak. Örneğin su tesisatınızda bir kaçak var ise istediğiniz kadar tamir edin, birkaç gün sonra tekrar sorun yaşayacaksınız. Eğer ki durumun kaynağını tespit ettiniz ve önlemlerinizi aldıysanız artık çözüme geçebiliriz.
Kabaran Parke İçin Çözüm Önerileri
Parkeler günün her anında üzerinde yürüdüğümüz, çocuklarımızı bıraktığımız ve varsa evcil hayvanlar sürekli bunun üzerinde gezinir. Eğer ki şişme yaparsa akla ilk olarak ‘kabaran parke nasıl tamir edilir?’ sorusu gelir. Çözümü basit. 6 adımda sorunu yok etme imkanınız var. Ayrıca belirtmek gerek ki kimi zaman laminatlar ortada hiçbir sebep yokken de şişebiliyor. Uzun süreli kullanımlardan dolayı performansını kaybedebiliyor. Bölgesel yaşanmaktadır böyle sorunsallar. Eğer genele yayıldıysa da yapılacak bir şey olmaz. Tek çare tamamen döşemeyi değiştirmektir.
Kabaran parkeleri tamir etme yöntemleri:
- İlk adım sorunu tespit etmek. Bunun ardından düzeltme işlemine geçmelisiniz.
- İkinci adım, duvar dibindeki süpürgelikleri sökmektir. Bunu yaparken acele etmeyin ve özen gösterin. Zorlanmanız durumunda örnek videolara bakabilirsiniz.
- Kabarmış parkelerin duvara değen kısmını bir keski ile kesmeniz ve duvarda uzaklaşmasını sağlamalısınız.
- Sorunlu levhayı sökün ve yerine yeni levhayı monte edin.
- Tüm sorunlu levhalar için aynı işlemleri uygulayın.
- İşlem bittikten sonra süpürgelikleri tekrar yerine monte edin.
Bu 6 çözüm maddesi ile sorun tamamen ortadan kalkacak. Çok sevdiğiniz o yaşam alanınız yeniden eski haline kavuşacak. Tamirat sırasında çıkardığınız levhaların yerine koyduğunu parkelerin, zemin ile aynı model olmasına dikkat edin. Yoksa renk farklılıkları tatsız bir görünüm oluşturabilir. Diğer bir husus da bu çözümün sadece bölgesel kabarmalar için geçerli ve etkili olacağını unutmayın. Eğer ki zeminin çok büyük bir kısmına sirayet ettiyse bunun bir çözümü yok. Nasıl çözerim diye düşünürseniz bunun mümkün olmadığını belirtelim. Tek tercih, yeni bir parke döşetmek olacak.
Kabaran Parke Ütü ile Düzelir mi?
Suyun parkeye teması sonucu yaşanan kabarmalar, kullanımı da görüntüyü de büyük oranda bozuyor. Hızlı müdahale ve çözüm arayışlarına giren ev hanımları ise çok sayıda farklı teknik uyguluyor. Ütü vurmada bunların başında geliyor. Kabaran parke ütü ile düzelir mi? diye merak edenler için belirtelim ki bu çok hatalı bir yöntem. Kurtarma ihtimalinizi de bu uygulama sayesinde ortadan kaldırmış olursunuz. Parke yanar ve sorun büyür.
Şişmiş bir parkenin üzerine sıcak bir ütü vurmak başta iyi bir seçenek gibi görünebilir. Netice de suyu kurutur ve sıcaklığıyla da parkeyi düzleştirir gibi bir mantık var. Oysa bu çok hatalı. Kesinlikle parkeye ütü vurulmaz. Bu tür kulaktan dolma bilgiler kullanıcıları maddi ve manevi zarar sokuyor. 120 derecelik bir sıcaklığa parkeyi değdirmek, onu yakmanın kapılarını aralar.
Kabaran parkelere ütü vurmamak için 5 sebep:
- İlk olarak levhaların yüzeyi dayanıklı olsalar da sıcağa karşı hassaslardır. Zaten güneş gibi faktörlerin kabarmaya yol açmasının sebebi de budur.
- Daha da şişmesine sebep olur.
- Levhayı tamamen kullanılamaz hale getirir.
- Diğer sağlıklı levhaları da bozar.
- Maddi ve manevi zarar açar.
Şişmiş parkeye soğuk ütü de vurulmaz. Kimisi düzleştirmek için bunu da tercih ediyor. Soğuk olduğu için herhangi bir etki yaratmaz. Kimi zaman yüzeyin deforme olmasını da tetikleyebilmektedir. Neler yapılabileceğini ise yukarıda özetledik. Süpürgelikleri sökün, sorunlu levhayı çıkarın ve yenisini takın. Son olarak da süpürgelikleri tekrar yerine takın. Bu kadar basit.
Kabaran Parke Nasıl Temizlenir?
Parkeler hayatımızın sürdürülebilirliği için vazgeçilmez bir öneme sahip ürünlerdir. Bazı dönemlerde arıza yaptıklarında yoğunluğumuz ya da maddi sebepler ile bu şekilde kullanmaya karar verilir. Öncelikle bu süreyi uzatmamanızı ve çözüm üretmenizi öneriyoruz. Eğer ki zorunlu bir durum var ise de temizliğini yaparken çok dikkatli olmalısınız. Çünkü kabaran parke zaten su teması sebebiyle bu hale geliyor. Eğer siz de ıslak bir nesne ile yüzey temizliği yaparsanız sorun daha da büyüyecek. Bunun yerine birkaç püf noktası derledik.
Kabaran parkeyi temizleme yöntemleri:
- Kuru bir bez ile hafif bir şekilde yüzey temizliği yapabilirsiniz.
- Vileda kullanacaksanız bunun kuru olmasına özen gösterin.
- Az püskürtmeli fıs fıslar ile hafif nemlendirme yapabilirsiniz.
Kabaran Parke Tamir Edilir mi?
Parkelerin günümüzün en kaliteli yapısına sahip olduğu doğru. Fakat bu onları kusursuz yapmıyor. Dış faktörlere bağlı olarak deforme ya da yıpranma gibi sorunlar ile karşılaşılabiliyor. Kabarma bunların arasında en sık yaşananı. Tamir edilir mi sorusunun yanıtı ise farklılık gösterir. Eğer bölgesel bir şişme ise bu mümkün. Fakat genele yayılmış şişlikler ne yazık ki günümüz teknolojisinde tamiri mümkün değil. Diğer yandan seviyesi de önemli. Son evreye geçmiş bir kabarmaya da müdahale edilmez. Bu gibi durumlarda yeni bir laminat parke siparişi vermenizi öneriyoruz. Böylece sorunu en sağlıklı çözüm ile buluşturabilirsiniz.
Kabaran Parke Nasıl İner?
Parkede kabarmayı indirmek mümkün. Fakat daha önemlisi sorunun kaynağının ne olduğu. Çünkü çözüme kavuşsa da çok kısa sürede eski haline döner. Bu konuda 4 temel sebep var. Şişmenin kaynağını bu faktörlerde arayabilirsiniz.
- Yüksek oranda suya maruz kalma.
- Yüksek oranda neme maruz kalma.
- Yüksek oranda güneşe maruz kalma.
- Tüm bu faktörlerin dışında uzun süreli kullanıma bağlı kabarma.
Yaşadığınız sorunun muhtemel sebebi bu 4 faktör arasında olacaktır. Bunların tespit edin ve çözüm evresine geçin. Uzun süre bekletmemeye özen gösterin. Bir kere şişme evresine geçmiş levha, hız kesmeden yayılmaya başlar ve diğer levhalara sirayet eder. Her geçen gün masrafınız bira daha artar. Sonunda da tamamen zemin döşemesi kullanılamaz bir hale gelir. Genel olarak konuyu bu şekilde toparlayabiliriz. Yorum ve görüşleriniz için bizlere iletişim araçlarımız vasıtasıyla ulaşabilirsiniz. İyi günler dileriz.
İlginizi çekebilir: Kedi Depresyonu Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi