Gebelik ve Evcil Hayvanlar Hakkında Bilinmesi Gerekenler

gebelik-ve-evcil-hayvanlar-1

Gebelik ve evcil hayvanlar konusu, hamile bireyler için özel bilgiler içermektedir. Evcil hayvanların insanlara yararını birçok madde ile sayabiliriz. Dostluklarıyla ve sevimlilikleriyle ruhumuza iyi gelir, bizi rahatlatır. Çocuklar için de psikolojik açıdan faydası yadsınamaz düzeydedir. Fakat gebelik halinde dikkat edilmesi gereken bazı hususların olduğunu söylemek mümkün. Bu yazımızda ‘evde kedi beslemek gebeliğe engel mi?’ sorusunu detaylarıyla ele alacak sizlere yararlı bilgiler sunacağız. Keyifli okumalar dileriz…

gebelik-ve-evcil-hayvanlar-3
Gebelik ve Evcil Hayvanlar Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Hamilelikte Kedi Beslemek

Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de evlerin büyük bir kısmında kedi veya köpek gibi evcil hayvanlar bulunmakta. Kediler artık insanlar ile ortak bir yaşamın paydasında buluşmuş durumda dersek yanılmış olmayız. Fakat gebelik dönemindeki bireylerde evcil hayvanlar ile bir arada bulunulması biraz tedirginlik yarabiliyor. Gebelik ve evcil hayvanlar konusu bu yüzden günümüzde önemli bir sorunsal. Peki gerçekten de gebelik döneminde evde kedi beslemek sürece zarar veriyor mu? Gelin detayları birlikte inceleyelim…

Hamilelikte Kedi Beslemek Zararlı mı?

Gebelik ve evcil hayvan konusunda bu yazımızda kedileri ele alacağız. Kedilerde insanları tehdit eden en büyük unsur, dışkılarında bulunan ve toksoplazma adı verilen enfeksiyondur. İnsana temas etmesi durumunda enfeksiyon oluşumunu tetiklemektedir. Özellikle de sokak ile temasıs olan kediler, toksoplazma riski altındadır. Evde yaşayan minik patiler çok nadir olasılıkta görüldüğünü belirtmekte fayda var.

Hamilelikte kedi beslemek zararlı mı? sorunsalına gelecek olursak, cevabı hayırdır. Her ne kadar toksoplazma adı verilen bu madde gebelere risk yaratabilse de basit önlemler ile gebelik sürecinde minik dostlarınızla yaşamaya devam edebilirsiniz. Önlem alınması durumunda herhangi bir sorun doğmaz. Kedinizi gönül rahatlığıyla sevebilirsiniz.

Alacağınız en etkili önlem, kedilerin tuvaletini başka birine temizletmeniz. Zira dışkısı ile temasa geçmediğiniz sürece hiçbir risk altında olmayacağınızı unutmamalısınız. Zira enfeksiyon, dışkının ele teması ve yıkanmaması durumunda ağız yoluyla bulaşmaktadır. Ayrıca kedi dışkısının bulaştığı meyve veya sebzelerin yeteri kadar yıkanmaması durumunda da bu enfeksiyon bulaşabilir. Gebelik ve evcil hayvanlar konusunda en etkili önlemlerden biri de meyve sebzeleri iyice yıkamanızdır.

Hamilelikte Kedi Tüyü Yutmak

Kediler, insanın tarihteki en köklü dostlarından birisidir. Özellikle Antik Mısır döneminden beri insanoğlu her dönemde kediler ile iç içe yaşamıştır. Günümüzde ise apartman dairelerinde evcil hayvan tercihinde en ideali kediler olarak öne çıkıyor. Ancak kurulan bu bağda gebelik ve evcil hayvan konusunun iyi bilinmesi önemli. Zira hatalı bilgiler bu minik dostlardan soğumamıza ve sevgimizi yitirmemize sebep olabilir. Bu alandaki en büyük sorunsallardan birisi de hamilelikte kedi tüyü yutmak konusudur. Gelin hep birlikte detaylara bakalım…

Hamilelikte kedi tüyü yutmak, olağan seviyede ise herhangi bir sorun teşkil etmez. Önemli olan kedinizin evde yaşaması ve rutin veteriner bakımlarının tam olmasıdır. İç dış paraziti olan kedilerin tüylerinde bakteri bulunmaz.

gebelik-ve-evcil-hayvanlar-2
Gebelik ve Evcil Hayvanlar Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Evde Kedi Beslemek Gebeliğe Engel mi?

Evde kedi beslemek gebeliğe engel mi? sorusuyla günümüzde sıklıkla karşılaşmak mümkün. Bu sorunun yanıtı doğru öğrenilmediğinde bireylerin çoğu kedileri evlerinden uzaklaştırıyor. Fakat unutulmamalıdır ki hamilelik döneminde kedinizi evden göndermenize kesinlikle gerek yok. Yahut minik dostunuzu bir odaya kapatıp ondan uzaklaşmanıza hiç gerek yok. Gebelik ve evcil hayvanlar konusunda yapılması gereken önleyici bilgiler şunlardır:

  1. Kediler, toksoplazma denilen mikrobu çiğ et tüketimiyle alırlar. Yani doğada kemirgen bir canlıyı yemeleri gerekir. Ayrıca insanların yediği etleri de çiğ tüketmemeleri gerekir. Kısacası kedinize çiğ et yedirmiyorsanız ortada korkacak bir durum yok.
  2. Enfekte olan bir kedi, 14 günlük bir zaman diliminde bulaştırıcıdır. Sonrasında bağışıklık kazanır ve ömrü boyunca bu hastalığı taşımaz. Sokak hayvanları da genelde yavruluk döneminde bu hastalığa bağışıklık kazanmış olurlar. Yani yetişkin bir sokak kedisi gördüğünüzde çekinmenize gerek yok.
  3. Enfekte olan kediler bu enfeksiyonu 14 gün boyunca dışkıları ile atarlar. Dışkıda duran parazitler ise ancak 24 saat hayatta kalabilir. Eğer minik dostunuzun tuvaletini her gün temizliyorsanız sorun yaşamanız neredeyse imkansızdır.
  4. Gebelik sürecinde evcil hayvanınıza gönül rahatlığıyla dokunabilir ve onu dilediğinizce sevebilirsiniz. Fakat burada dikkat edilmesi gereken husus, temas sonrasında elinizi iyice yıkamaktır.

Gebelik ve evcil hayvanlar konusunu yukarıda detaylı bir şekilde cevapladı. Yine de her zaman için veteriner ve uzman hekiminizden bilgi almanızda fayda var.

İlginizi Çekebilir: En İyi Yaş Kedi Maması 2022

Similar Posts