Kedi Egzaması Belirtileri Neler? 2022 Kedi Egzaması Tedavisi
İçindekiler
Kedi egzaması hastalığı, köpekler kadar görülmese de çoğu zaman karşılaşılan bir sağlık problemidir. Egzama bir cilt hastalığıdır ve dermatit olarak da bilinir. Kedilerde cilt sorunları arasında en sık gözlemlenen türdür. Kısaca tanımlamak gerekirse kedilerin cildinde yangı oluşması durumudur.
Ciddiye alınması gereken bir sorundur. Kedilerde egzama ilerlerse onların yaşam kalitelerini olumsuz yönde etkiler. Bu sebeple bireylerin ‘kedi egzaması nedir?’ sorusunun yanıtını iyi bilmesi gerekir.
Kedi Egzaması Belirtileri Nelerdir?
Kedi egzaması hastalığı, farklı türdeki alerjik reaksiyonların geneline verilen isimdir. Belirtilerini ise dışarıdan gözlemlemek mümkündür. Egzama sonucu en sık ortaya çıkan belirtileri birkaç madde altında belirtmek mümkün.
- Kedi egzaması yaşanması durumunda en sık görülen belirti, baş ve boyun bölgesinde yaşanan şiddetli kaşıntılardır.
- Cilt yüzeyinde kırmızı lekelenmeler olur. Bazen bu lekelerin içi iltihaplı gibi görülebilir.
- Kedinin cilt renginde bir değişim olabilir. Ayrıca yüzeyinde sertlik hissi de oluşur.
- Tamamen ya da bölgesel olarak tüy dökülmeleri gerçekleşebilir.
- Kediler kaşınan bölgeleri çok sık yalayabilir. Bunun sonucunda da deride yaralar oluşur.
Yukarıda belirttiğimiz egzama belirtileri her kedide farklı şiddette görülebilir. Fakat bunlardan herhangi birinin yaşanması durumunda ihmal edilmemeli, kedi derhal uzman bir veteriner hekime götürülmelidir. Zira kedi egzaması ciddiye alınması gereken bir sağlık sorunudur.
Kedilerde Egzama Neden Olur?
Kedilerin dermatit olmasını etkileyen birçok faktör bulunur. Bunlardan ilki ve en önemlisi bakteri, mantar ya da maya gibi enfeksiyonel oluşumlardır. Genellikle dışarısı ile teması çok olan kediler bu risk faktörü içerisinde yer alır. Bunlara ek olarak doğadan kapılacak pireler de kedi egzaması sorununa neden olabilir.
Beslenme düzenindeki bozukluklar da kedi egzaması sorununu doğurabilir. Özellikle yaş gruplarına uygun olarak verilmeyen mamalar kedilerin bağışıklık sistemine zarar verir. Bağışıklık sistemi zayıflamış bir kedi her zaman için egzama tehdidi altındadır. Dermatitin daha birçok farklı nedeni vardır. Veterinerler üzerinden bu konuda detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Kedi Egzaması Tedavisi Nasıl Yapılır?
Veterinerler tarafından kedi egzaması teşhisi koyulduğunda, tedavi sürecine başlamak için öncelikle hastalığa neden olan sorun teşhis edilir. Sonrasında veteriner hekim bir tedavi yol haritası belirler. Genel tedavi yöntemi ilaç kullanımı şeklindedir. Krem, solüsyon ve oral yolla alınan ilaçlar sıkça tercih edilir.
Tedavi sürecine takviye olarak veterinerler kedinin beslenme düzenini yeniden şekillendirebilir. Öncesinde tükettiği mamaların yerine kedinin yaşına ve özelliklerine uygun mama türleri reçete edilebilir.
Ayrıca buna ek olarak sahiplere düşen önemli bir görev de vardır. Tedavi sürecinde kedilerin stresten uzak bir yaşam sürmesi gerekir. Bunu sağlamak da sahiplerin görevidir.
Kedilerde Egzama Evde Tedavi Mümkün mü?
Kedi egzaması tedavisi evde yapılmak istenir. Zira kedilerin veteriner gözetiminde kalması herkes tarafından kaldırılabilecek bir psikoloji değildir. Yalnız bu hastalık için zaten kedinin gözetim altında kalması gerekmez.
Eve götüreceğiniz kedinizde veteriner tarafından verilen ilaçları kullanarak ve bazı noktalara dikkat ederek tedaviyi sürdürebilirsiniz. Ancak gözleminizi arttırmalı, belirli bir süre sonunda tekrar kontrol için veterinere götürmeniz gerekiyor.
Kedilerde Egzama İlaçları Nasıl Kullanılır? Kedi Egzama Spreyi Kullanımı
Kedilerde egzama ilaçları genelde sprey şeklinde olmaktadır. Spreyler egzamadan dolayı ortaya çıkan yaraların iyileşmesinde etkili olacaktır. Kedinin yaraları iyileşirken bu yaralara bağlı olarak kaşınma gibi rahatsızlıklarının da etkisi geçecektir.
Spreyin kullanımı genelde egzamadan dolayı ortaya çıkan kızarıklık ve yara alanlarına sıkılması ile iyileşme sunmaktadır. Yalnız kullanım aşamasında asla kedinin gözüne temas etmemesini sağlamalısınız. Bununla birlikte patilerini yalamalarına da engel olmalısınız ki ilaç ağzıyla temas etmesin.
Kedilerde Egzama Ne Kadar Sürede Geçer?
Kedilerde ortaya çıkan hastalıklar kediden kediye göre değişik süre boyunca görülecektir. Hastalıkların kapsamı, sahibinin fark edilmesi ve sürdürülecek olan tedavi yöntemleri kapsamında iyileşme süreci saptanacaktır. Bu noktada malesef egzama için net olarak iyileşme süresi verilemeyecektir.
Yine de veterinerler tarafından ortalama olarak belirli bir iyileşme süresi verilerek sahiplerin içi rahatlatılmaya çalışılır. İyi ve takipli bir tedavi sürecinin yaşatılması ortalama olarak 1-2 hafta içerisinde sonuçların görülmesini sağlar. Tedaviye gelecek olumlu yanıtlar neticesinde kediniz yaralarından ve cilt probleminden kurtulacaktır.
Bu yazımızı beğendiyseniz ‘Kedilerde Yüksek Tansiyon Nedir? Hipertansiyon Tedavisi’ yazımız ilginizi çekebilir. Ayrıca Instagram Kedi Sevgisi hesabımızı takip ederek kediler hakkında güncel paylaşımlara ulaşabilirsiniz.