Kedilerde FİP Nedir? Belirtileri ve Tedavi Süreci

kedilerde-fip-virusu-1

Pati dostlarımız için her zaman her şey yolunda gitmiyor ne yazık ki. Kedilerde FİP hastalığı son yıllarda yaygın olarak görülmektedir. Ebeveynleri ciddi oranda endişelendiren bu hastalık, viral bir hastalık türüdür. Son yıllarda ortaya çıkan koronavirüs sebebiyle de semptomların arttığı onulmaz bir gerçek. Peki ama FİP hakkında yeterli bilgiye sahip misiniz? Kedinizde FİP olma ihtimali var mı? Belirtiler neler? Tedavisi mümkün mü? Önemli bir konuyu açıkladık bu yazımızda.

Kedilerde FİP Nedir?

Genelde 2 yaşın altındaki kedilerde görülen, viral bir hastalık olan ve ciddi sağlık sonuçları doğurabilecek etkiye sahip sağlık sorununa kedilerde FİP adı verilir. Sonu ölümle sonuçlanma ihtimalini taşıyan virüsler sebep olur. Kedilerin kanında bu virüs bulunduğunda hemen harekete geçmeyebilirler. Aşırı düzeyde bir stres yaşamaları haline bağışıklık sistemleri zayıflar ve bu virüsler de fırsattan istifade ederek hızla üreme yoluna giderler. Sonu ise hiç de iyi olmaz ne yazık ki. Peki ne yapılmalı? Aşağıda değineceğiz.

kedilerde-fip-virusu-2
Kedilerde FİP

Veterinerleri en çok endişelendiren FİP virüsünün ismi Efuziv FİP olarak bilinir. Türünün en tehlikeli ve yayılmacı virüsleri arasındadır. Alyuvarları kullanarak bağışıklık sistemlerinin tamamen ele geçirecek güce sahipler. Büyük oranda ölümle sonuçlanan bir süreç yaşatır kedilere ne yazık ki. Eğer ki beyinde lezyon oluşuyorsa buna da nörolojik FİP hastalığı adı verilir. Bu da çok tehlikelidir ancak erken tanı ile sürece müdahale etme şansı da sunar insana.

Kedilerde FİP Belirtileri

Kedilerde FİP hastalığı yavaş yavaş vücutta ilerleyebileceği gibi bir anda ani bir ivme ile de ilerleyebilir. Bunun hızı kedinin bağışıklık sistemiyle doğru orantılıdır. Üstelik çok yaygın bir virüstür bu. Dünya üçerindeki evcil hayvanların neredeyse yarısı bu virüsü bünyesinde deneyimlemiştir. Konunun ciddiyetini gösteren bir detay. Herkes kedisinde böyle bir virüsün olup olmadığını anlamak ister. Bunun için de en yaygın görülen belirtilerinden bahsedeceğiz şimdi.

Kedilerdeki FİP virüsü görülme belirtileri listesi:

  • Ciddi bir zayıflama görülür. Kronik zayıflama adı verilir buna. Özellikle de sırt bölgesinde göçmeler görülür. Kemikler günden güne belirginleşmeye başlar. Fakat karın bölgesinin kilo alması da bireyleri yanıltabilir.
  • Kedi enerjisinde ciddi bir düşüş gözlemlenir. Gerek fiziksel gerekse de psikolojik açıdan bir göçme süreci yaşanır. Aşırı derecede mutsuzluk olduğunu görürsünüz kedinizde.
  • Yüksek ateş ciddi bir kedi FİP belirtisidir.
  • Göz bölgesinde sulanmayla başlayan süreç ilerleyen safhalarda körlüğe kadar gidebilir durum. Ayrıca göz bebeklerinde renk değişimi de görülebilir.
  • Solunumda güçlük çekerler. Nezle türü belirtiler ortaya koyarlar.
  • Görme yetileri zayıfladığı için vücut hareketlerinde de dengesizlik durumları yaşanmaktadır.
  • Karın bölgelerinde şişlikler oluşur. Sıvıdan dolayı şişer. Vücudun diğer bölgeleri zayıflarken karnın şişmesi ciddi bir belirtidir.
  • Normalden fazla bir halsizlik yaşar kediniz.

Yukarıda belirtilerin her biri ayrı ayrı görülebilir. Ayrıca hepsi aynı anda da ortaya çıkabilir. En ufak bir belirti emaresi görseniz dahi veterinere gitmelisiniz. Hızlı bir ilerleyiş yaşanmadan erken müdahaleye fırsat tanımalısınız. Veteriner bu konuda kedi sahiplerini ciddi bir dille uyarıyor. Erken tanılarda test ve aşı imkanlarıyla tedavi pozitif geçme ihtimali yüksektir. Bölgenizdeki steril, kapsamlı ve uzman bir veteriner hekimliğe giderek tedaviyi başlatabilirsiniz.

kedilerde-fip-virusu-3
Kedilerde FİP

Kedilerde FİP Tedavisi

Günümüzde kedilerin bağışıklık sistemini doğrudan hedef alan çok sayıda hastalık ve virüs var. Kedilerde FİP virüsü de direkt bağışıklığı hedef almaktadır. Aşamasına göre tedavi seçenekleri farklılaşabiliyor. Kimi aşamada virüsün doğrudan öldürmeye yönelik bir teknik izlenirken, bazı evrelerde de bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalığın ilerleyişi durdurulabiliyor. Öncelikle virüsle mücadelede kedi sahiplerinin de isteği ve göstereceği özen çok değerli. Tedaviye önem verirseniz minik dostunuz mutlaka iyileşecektir.

Kedilerde FİP hastalığının tedavisinde en etkili yöntem ilaçtır. Ancak bunun öncesinde bir test aşamasına tabi tutulup hastalığın hangi evrede olup olmadığı analiz edilmeli. Şimdi test konusunu detaylandıracağız.

Kedilerde FİP Testi

FİP virüsü, koronavirüs sebebiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Yine tanı koymada insanlarda olduğu gibi PCR testi uygulaması yapılabiliyor. Bunun amacı vücutta bu virüsün olup olmadığını tespit etmektir. Sonuç pozitif çıkarsa da virüsün yayılım seviyesini anlamak adına bir dizi tetkikler yapılacaktır. Tedavi öncesi bu süreç kesin olarak uygulanır. Günümüzde her veterinerde bu test imkanları bulunuyor.

Kedilerde FİP Aşısı

Kedilerde sık görülen ve son yıllarda iyice yaygınlaşan FİP virüsü, aşı ile önlenebiliyor. Avrupa ülkelerinde büyük oranda bu aşı uygulaması yapılıyor. Ancak ülkemizde ne yazık ki bu aşı yok. Gerekçe olarak bazı tartışmalı görüşlerin olması. Bu nedenle diyebiliriz ki kediniz için FİP aşısı yaptırmanız mümkün değil.

Kedilerde FİP Tedavisi Ücreti

Son olarak tedavinin ücretlerine değinmekte fayda var. Çünkü kedilerde FİP tedavisi ücreti genelde bir miktar maliyetli süreç olmaktadır. Kedi sahiplerine maddi manevi bir sorumluluk bindiği onulmaz bir gerçek. Konu hakkında net bir rakam belirtmek doğru olmayacaktır. Çünkü farklı tedavi teknikleri ve süreçleri yaşanıyor. Ayrıca tedavinin süresi de önemlidir. Kedilerde FİP tedavisi 1-2 ay süreceği gibi bağışıklık sisteminin gidişatına göre birkaç sene de sürebilmektedir.

Kedilerde FİP Virüsünü Önleyici Şeyler Nelerdir?

FİP virüsünün dışkı ve salyalardan bulaştığı bilinmektedir. Bunun önüne geçmek ya da minimum risk seviyesine indirmek için birtakım önlemler alabilirsiniz minik patinin sahibi olarak. Unutmayın ki patiler kendilerini dış risklerden koruyamazlar. Burada da sorumluluk size düşüyor. Kedinin FİP virüsü kapmasını önlemek için yapabileceklerinizi aşağıda listeledik.

kedilerde-fip-virusu-4
Kedilerde FİP

Kedilere FİP virüsü bulaşmaması için yapılması gerekenler listesi:

  • Kediye temiz bir ortam sunmak, riski en az seviyeye düşürmek için olmazsa olmazdır.
  • Kontrolünüz dışında kedinizi dışarıya çıkarmayın. Özellikle de hijyeninden emin olmadığınız alanlardan uzak tutun.
  • Evde birden fazla kedi yaşıyorsa ortak mama kaplarını tercih etmeyin. Su, mama ve tuvalet gibi alanları her bir kediye özel kurgulayın.
  • Aynı alanda 4 kedi ve daha fazlasını bulundurmak, FİP virüsü riskini yükseltmektedir. 4 kediyi aynı alanda bulundurmamaya gayret gösterin.

Dünya genelinde kedilere FİP virüsü bulaşma riskleri birçok analiz ile ortaya konulmuştur. Tek bir kedinin yaşadığı evlerde virüsün bulaşma ihtimali %50 olarak hesaplanmıştır. Birden fazla kedinin olduğu eve FİP virüsünün girme olasılığı ise %80’lere çıkar. Hatta kimi zaman %90’ı dahi geçebiliyor ne yazık ki.

Önemli bir konuda her koronavirüs kapan kedinin FİP hastası olmayacağı gerçeğidir. Korona olan kedilerin bazılarında FİP görülmektedir.

Hangi kediler FİP olur? Bu soru sıkça soruluyor ve aratılıyor. Bunun için bir sınıflama yapmak mümkün değil. Her cins kedide görülme ihtimali var. Ama araştırmalara göre Habeş, Birman ve Himalayan kedi ırklarında daha fazla görüldüğü ortaya çıktı. Bu nedenle benim kedime bir şey olmaz demeyin be belirt görülürse mutlaka hekimlere gidin. Ötelenecek, ciddiye alınamayacak bir sağlık sorunu değildir bu. Sonuçları ölümle noktalanan çok sayıda vaka var. Kedinize sağlıklı bir ömür diliyoruz.

 

İlginizi çekebilir: Yetişkin ve Yavru Kedinin Gözü Neden Akar? 5 Temel Sebep

Similar Posts